By: admin
İş Arama Süresince Motivasyonunuzu Koruma
İş Arama Süresince Motivasyonunuzu Koruma
İş arama süreci, birçoğumuz için zorlu ve stresli bir süreçtir. İş hayatımızda her şey yolunda giderken inşa ettiğimiz mesleki özgüvenin derinlemesine sorgulandığı bu süreçte, iş arama süresi uzadıkça, beraberinde getirdiği tedirginlik ile birlikte, motivasyonumuzu korumak da ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkar.
Mevcut işiniz devam ederken, farklı veya daha iyi bir pozisyon için bir arayışınız varsa, bu oldukça heyecan verici bir başlangıçtır. Kendinizi güvende hissetmeye devam ettiğiniz ve sonunda daha mutlu, daha iyi koşullarda çalışacağınız bir ödüle varmak için gönüllü bir yolculuk gibi ifade edilebilir mesela. Bu durumda yapılan bir başvuruya dönüş yapılmasının uzun sürmesi, görüşmenin olumsuz sonuçlanması gibi etkenler, sizi kötü hissettirmez ve arayışınızı devam ettirmenize engel olmaz. Çünkü günlük iş yaşantınız ve hayat koşullarınız, alışık olduğunuz şekilde devam etmektedir.
Çalışma nedenimizi, birçok farklı ihtiyaçla bağlantılı olmasının yanında, temel olarak geçimimizi sağlamak şeklinde ifade etmek çok da yanlış olmaz sanırım. Bu nedenle, mevcutta devam eden bir işinizin olmadığı durumda iş aramak, birçoğumuzda biraz önce bahsettiğimiz koşullara göre oldukça farklı bir ruh hali oluşturabilmektedir. Süre kavramı öncelik kazanır. Reddetme lüksümüzün daha az olduğunu düşündüğümüzden, gerçek istek ve taleplerimizi tam anlamıyla ifade etmekten çekinebilir, reddedilme endişesiyle farkında olmadan olduğumuzdan farklı görünmeye çalışabiliriz. Görüşmelerde çok daha fazla heyecanlanırken, süreçler uzadığında kendimizi yorulmuş ve güvenimiz azalmış hissedebiliriz.
Uzun iş arama süreçlerinde kendinize olan güveninizi, motivasyonunuzu ayakta tutma yöntemlerinden bazıları için ipuçlarını yazımızın devamında sizler için derledik.
İşi, Çalışırken Arayın
Evet biraz klasik olacak ama, iş aramadığınızda karşınıza daha iyi işlerin çıkabildiği bir gerçek.
Çevrenizdekilerle olan etkileşiminiz, iletişim kurma şekliniz, kendinize duyduğunuz güven, imajınız, işinize gösterdiğiniz ilgi ve titizlik, bilgi ve becerilerinizi nasıl ortaya koyduğunuz ve işinizi nasıl pazarladığınız. Tüm bunlar mevcut işiniz devam ederken sizin etrafınızda bir bütün olarak oluşan ve karşınızdakiler üzerinde bıraktığınız izlenimin parçalarıdır.
İş görüşmesi esnasında tüm bunları, kısa bir süre içinde kendinizi ifade etmeye çalışarak göstermeniz gerekecektir. Bu da herkes için çok kolay olmayabiliyor.
Bu nedenle, mevcut bir işiniz varken karşınızda çıkabilecek fırsatlar için algınızı açık tutmak, stresli iş arama süreçlerine mecbur kalmadan, kendinizi en kolay ve rahat şekilde ifade ederek yeni bir işe kavuşmanızı sağlayabilecektir.
Başarılarınıza Odaklanın
Olumsuz düşünceleri kafanızdan çıkarın.
Görüşmede karşınızdaki kişi veya kişiler, sadece verdiğiniz cevaplar veya kendiniz hakkında anlattıklarınıza değil, vücut diliniz, konuşma şekliniz, söylediklerinizin tutarlılığı, hatta soru sorma şeklinize dahi dikkat edecektir.
O nedenle öncelikle, “Bu işi zaten alamayacağım, görüşmeye boşuna giriyorum, ya istedikleri cevapları veremezsem” gibi olumsuz düşünceleri aklınızdan çıkarın.
Sahip olduğunuz tüm bilgi ve beceriyi, başarılı olduğunuz alanları, dahil olduğunuz büyük projeleri, üstesinden geldiğiniz zorlu işleri, düzene koyduğunuz iş süreçlerini, işine veya bilgisine katkıda bulunduğunuz kişileri, şirketiniz için gelir arttırıcı veya maliyet düşürücü aksiyonları, tüm başarılarınızı yazıya dökün ve kendinizle gurur duyun.
İşinizde tatmin duygusu, en iyi olduğunuz konular ve amacınız ile yakından ilgilidir. Bunları netleştirin ve potansiyel yeni işinizin, bunlarla ne kadar uyumlu olduğunu değerlendirin.
Reddedilmeniz, değerli olmadığınız anlamına gelmez. Belki de bir işveren, aklında bu iş için zaten bir kişi olduğu için sizi geçiştirmiştir. Belki de şirket, başvurduğunuz pozisyon için nihayetinde kimseyi işe almadığı için cevap alamadınız. İş bulamamak, en iyi aday olmadığınız veya becerilerinizin yeterli olmadığı anlamına gelmez. Sık sık böyle hissediyorsanız, sizi özel ve değerli kılan beceri ve özellikleri tekrar değerlendirmeniz ve arayışınızı bu yönde güncellemeniz gerekebilir.
İş Aramayı Planlı Bir Şekilde Yapın
İş ararken, birçok online platformdan ve çevremizden faydalanır, birçok kişiye iş aradığımızı duyurur, çokça yere özgeçmişimizi göndeririz.
İşin sonunda nereye, ne zaman ne gönderdiğimizi hatırlamıyor bile olabiliriz. Kendimizi sürekli bir çaba içinde, yorulmuş ve tam olarak ne yaptığımızı bilmiyor bir durumda bulabiliriz.
Bu karmaşık duyguların önüne geçmek için, gönderdiğiniz iş başvurularını ve sohbet esnasında arayışınızdan bahsettiğiniz kişileri not alın. Böylece, bu süreçte belki de sizi bunalttığı için çok fazla gibi gelen iş başvuru sayınızın aslında henüz çok da olmamış olduğunu görebilir, daha önce nerelere ve kimlere konu ile ilgili ulaştığınızı unutmayarak, iş arama sürecinizi daha etkili yönetebilirsiniz.
Ayrıca örneğin bir iş görüşmesine katılmadan önce, şirketi ve mülakatı yapacak olan kişiyi araştırabilir, sormak istediğiniz soruları hazırlayarak, işe alım süreciyle yakından ilgilendiğinizi gösterebilirsiniz.
Yolculuğunuzdan Öğrenin
Her görüşmeden bir şeyler öğrenilebilir, istediğiniz gibi sonuçlanmayanlardan bile. Elbette iyi gitmediğinde hayal kırıklığı yaşanacaktır, ancak bu hayal kırıklığını yanınızda taşıyabilir veya bunun yerine bir ders alma fırsatını değerlendirebilirsiniz. Örneğin zor bir soruyla karşılaştıysanız, bir dahaki sefere bunun için hazırladığınız bir cevabınız olduğundan emin olabilirsiniz.
Yakın Çevrenizle Bağlantıda Kalın
Yeni bir iş aramak uzun ve zahmetli bir süreç olabilir ve bu süreçte kendinizi yalnız hissedebilirsiniz. Bu yüzden sevdiklerinizle konuşmak iyi bir fikirdir, size ihtiyacınız olan desteği verebilirler.
Unutmayın ki, bu dönemde her ne kadar profesyonel çevremizle bağlantı kurmak öncelikli gibi görünse de, size destek olacak, enerjinizi ve moralinizi yükseltecek, birlikte yemek yerken veya başka şeylerden bahsederken kafanızın dağılmasını sağlayacak olanlar, aileniz ve yakın arkadaşlarınızdır.
Elbette bunun yanında güçlü bir profesyonel ağınız var ise, iş arama sırasında bu size büyük bir güven sağlayacaktır. Genel olarak çoğu kişi, iş değiştirme halindeki birine yardım etmeye isteklidir. Bununla birlikte, profesyonel bağlantılar kurmak, yalnızca yeni bir fırsat ararken değil, düzenli olarak yaptığınız bir şey olmalıdır. Çünkü sağlam bağlantılar kurmak, zaman alır.
Sağlığınıza Dikkat Edin
İş aramak için yerinizden kalkmadan bilgisayar karşısında geçirdiğiniz saatlerin farkında olmayabilirsiniz.
Vücudunuz hareketsiz kalır, bazen yemek yemeyi, su içmeyi, gözlerinizi ekrandan başka bir yere odaklamayı dahi unutabilirsiniz.
Tüm bunlar sizi yorgun ve bitkin hale getirecek, belki de bazı hastalıklara yol açacaktır. Stresliyken, fiziksel ve zihinsel olarak bu hareketsizliklerden daha fazla etkileniriz. Bu durum, özgüvenimize de etki eder. Fiziksel olarak sağlıklı ve zinde olduğumuzda, bunun dışarıdan gözle görünür bir fark yarattığı bir gerçektir.
İş arama süresinde, çalışma esnasında da olması gerektiği gibi, düzenli aralarla gözünüzü ekrandan ayırın ve mümkünse yerinizden kalkıp kısa da olsa hareket etmeye çalışın.
Temiz hava alın.
Yakınınızda konuşabileceğiniz birileri varsa, sohbet edin ve odaklandığınız konudan kısa bir süreliğine de olsa uzaklaşın.
Ne kadar sağlıklı olursanız, iş arama sürecinde de o kadar iyi görünecek, etrafınıza da böyle bir enerji yayacaksınız.
Kendinize İyi Davranın
Güveninizi oluşturmanın ve sürdürmenin en önemli ve temel adımlarından biri, kendinize karşı nazik olmaktır. Başkalarını nasıl önemsediğinizi düşünün, kendinize de aynı şekilde davranıyor musunuz? Çoğu kişi başkalarına, kendisine davrandığından daha iyi davranır ve önce kendisinin gelmesi gerektiğini unutur.
Motive edici kitaplar, makaleler, web siteleri okuyun. “Bu imkansız” yerine “Neden olmasın?” veya “Bunu asla başaramayacağım” yerine, “Bu beklediğimden daha uzun sürecek” diye düşünmeye çalışın mesela.
Kariyer Vizyonunuzu Oluşturun
Hızla değişen bir dünyada, kariyer vizyonları artık 10 yıl içinde olacağınızı düşündüğünüz yer ile ilgili olmamalı. Bunun yerine, birkaç yıl içinde neyi başarmak istediğinizi düşünün ve düşünmenin sizin için enerji verici olduğundan emin olun. Yeni bir iş fırsatıyla karşılaştığınızda da kendinize şu soruyu sorun: “Bu sizi vizyonunuzu gerçekleştirme yolunda yönlendirecek mi?” Cevap hayır ise, enerjinizi size daha uygun olacak bir iş için harcayın.
Olmazsa Olmazlarınız Konusunda Kararlı Olun
İşinizi en iyi şekilde yapmak için ihtiyaç duyduğunuz çalışma ve kurum kültürünün, görüşmede şirketlerin ifade ettikleri ile ne kadar uyumlu olduğu konusunda titiz davranmalısınız. İşe girdikten sonra, iş görüşmelerinde anlatılan birçok şeyin değiştiğini sıklıkla deneyimlemişsinizdir. İşi kabul etmeden önce, mümkünse kurum içindeki kişilerden bilgi edinmeye çalışmak çok faydalı olabilir.
CV’nize Yeni Şeyler Ekleyin
Yeni bir hobi edinmek size sadece odaklanma ve yeni bir bakış açısı kazandırmakla kalmayacak, özgeçmişinizde de harika görünecektir. Belki de kısa bir mola vermenin tam zamanıdır.
Bu zamanı, doğrudan iş alanınızla ilgili becerileri geliştirmek için de kullanabilirsiniz. Örneğin, sosyal medyada bir iş arıyorsanız, sektördeki en son teknolojik gelişmelerden haberdar olduğunuzdan emin olun. Catering sektöründe çalışıyorsanız, gıda güvenliği sertifikalarınızın güncel olduğundan emin olun. İlk yardım eğitimi almak veya sürücü ehliyeti almak gibi bazı yetkinlikler birçok sektörde değerli olabilir. Yeni beceriniz size bir güven artışı sağlarken aynı zamanda sizi potansiyel işverenler için daha çekici hale getirecektir.
Kendinize Bir Acil Durum Fonu Oluşturun
Kariyerinizde ne kadar ilerlerseniz, iş arama sürenizin 6 ila 12 ay arası sürmesi o kadar olası olacaktır. Bu süre zarfında maddi olarak size bir dayanak oluşturacak bir birikime sahip olmak, kendinize verebileceğiniz en büyük hediyedir. Bu herkes için gerçekçi olmayabilir, ancak mümkün olan en kısa sürede para biriktirmeye başlamayı planlamanın tam zamanı şimdi olabilir.
Profesyonel Destek Alın
Bilgi birikiminiz, tecrübeniz ve iş hayatınızda bundan sonra ne yapmak istediğiniz ile ilgili bilgileri birleştirerek kariyerinize yön vermenize yardımcı olabilecek bir profesyonelden destek alın. Bir kariyer uzmanıyla çalışmak özgüveninizi arttırabilir.
Uzun süredir aynı işi yapıyor veya aynı yerde çalışıyorsanız, bu ortamdan nasıl çıkacağınız ve kendinizi yeni ortamlardan nasıl doğru bir şekilde göstermeniz gerektiğinin yenilikçi yollarını bilmiyor olabilirsiniz.
Profesyonel bir kariyer danışmanı ile çalıştığınızda, doğru kişilerle bağlantı kurmanıza, kendi ağınızı yapılandırmanıza, kendinizi doğru bir şekilde ifade etmenize yardımcı olacak koşul ve materyalleri oluşturmanıza yardımcı olabilecektir.
Günümüz iş hayatında ihtiyaçlar ve beklentiler çok hızlı değişiyor. Yeni nesiller herhangi bir işte çalışmayı değil, ilerlemelerine katkıda bulunacak ve severek çalışacakları bir işe sahip olmayı istiyorlar. İşverenler ise çalışanlarını, kendilerini rakiplerinden ayıracak, yenilikçi ve enerjik, işine bağlı kişilerden seçmek istiyor. Dolayısı ile kendinizi yeni bir iş görüşmesinde doğru ve en iyi şekilde ifade edebilmeniz, daha fazla önem kazanıyor.
İş arama süreçlerinizi planlı, daha kolay ve sonuç odaklı geçirmeniz dileğiyle.