
By: admin
Çalışanlar için Acil Durum Tedbirleri
Çalışanlar için Acil Durum Tedbirleri
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında yer alan tüm iş yerlerinin acil durum planlarının hazırlanması, önleme, koruma, tahliye, ilk yardım, tatbikatların uygulanması gibi konularda yapılması gerekenler ile bu gibi durumların güvenli olarak yönetilmesi ve bu konularda görevlendirilecek çalışanların belirlenmesi ile ilgili hazırlıklarının olması zorunludur.
Görevliler haricindeki çalışanlar için tatbikatlar genellikle gereksiz gelir ve konu ilgi çekici değildir. Ancak unutmamalıyız ki, acil durum kapsamına giren olaylar, umarız ki hayatımız boyunca hiç karşımıza çıkmaz, ama belki tek bir kez ihtiyacımız olur ve o zaman hazırlıklı olmak hayat kurtarır.
Birkaç gün önce İstanbul ve çevre illerde yaşayanların atlattığı büyükçe bir deprem örneği var mesela. Öncelikle, herkese geçmiş olsun dileklerimizi iletmek isteriz.
Bazılarımız evlerinde, bazılarımız ise kapalı veya açık dış ortamlarda yakalandık ve bir kez daha gördük ki, deprem anında yapılacaklar hakkında fazlasıyla bilgi sahibi olduğumuzu düşünsek de, o an gerçekten yaşandığında hepimiz telaşlanıp ne yapacağımızı şaşırıyoruz.
İş yerlerinde alınması gereken önlemler ve konularla ilgili planlamalar ilgili iş ekiplerinin sorumluluğunda olduğundan, bu konulara bu yazımızda değinmeyeceğiz.
Acil durumlar ile ilgili önceden kendi alabileceğimiz ufak tedbirleri, aklımızın bir köşesinde bulunmaları için bir kez daha bir araya getirmek istiyoruz.
Acil Durum Anında
Deprem, yangın, acil sağlık sorunu gibi olağan hayatın akışında beklemediğimiz, alışık olmadığımız ve tehlike arz eden durumlara, herhangi bir zamanda ve herhangi bir ortamda yakalanabiliriz. Ancak en azından, en çok zamanımızın geçtiği ev ve iş yerimiz için, öyle zamanlarda ne yapacağımızı önceden belirleyebilirsek, söz konusu durum oluştuğunda durumu daha az telaşla atlatabiliriz.
Öncelikle deprem anında sarsıntı geçene kadar bulunduğumuz ortamı değiştirmemeliyiz. Asansör veya merdivenler kullanılmamalı. Cenin pozisyonu alarak, yaşam üçgeni dediğimiz koltuk veya duvara sabitlenmiş büyük dolaplar gibi ezilse de belli bir yüksekliği fiziksel yapısı gereği koruyacak olan, yani tamamen ezilemeyecek olan eşyaların hemen dibinde sarsıntının geçmesini beklemeliyiz. Masa altına girmeyiniz, camlara yaklaşmayınız. Kibrit, çakmak, elektrik düğmeleri gibi aletler kullanmayınız.
Yangın ve acil sağlık sorunu için vakit kaybetmeden 112’yi arayıp yardım isteyiniz. Tüm acil yardım numaraları, 112 altında birleştirildi. İlk yardım bilginiz var ise, yardım gelene kadar yapılması gerekenleri uygulayabilirsiniz. Yangın durumunda ilk yapılması gerekenler, Akut’un sitesinden alıntıdır ve aşağıda verilmiştir, detaylı bilgiye kendi sitelerinden erişebilirsiniz.
- Yangını Çevrede Bulunan Kişilere Duyurmaya Çalışın
- Doğru Söndürme Cihazlarını Kullanın
- Çökerek veya Emekleyerek İlerleyin
- Asansörleri Kesinlikle Kullanmayın
- Tahliye Sırasında Kapalı Kapılara Dikkat Edin
- Giysilerin Tutuşması Durumunda Battaniyeden Yardım Alın
- İtfaiye Ekiplerinin Rahat Çalışabilmesi İçin Yangın Bölgesini Boşaltın
Acil Durumlar için Kişisel Olarak Önceden Alabileceğimiz Tedbirler
Bu yazımızda, ‘acil durum’ olarak başlık atmış olsak da, çok yakın zamanda yaşadığımız ve ara ara kendini hatırlatmayı ihmal etmeyen, büyük kitleleri ilgilendiren deprem olgusu üzerinde biraz daha fazla duracağız. Ancak aşağıdaki küçük tedbirlerin birçoğu, başka acil durumlarda da uygulanabilir diye düşünüyoruz.
- Hepimiz artık çok iyi biliyoruz ki bu çok gerekli anlarda, maalesef operatörlerin hiçbiri tam anlamıyla hizmet veremiyor. Kimse kimseye ulaşamıyor. Fakat hepimiz, yanımızda olmayan aile bireylerimizi, sevdiklerimizi merak ediyor ve ulaşmaya çalışıyoruz.
Panik yapmadan, sadece birinci dereceden aile fertlerimize ulaşmaya çalışalım. Diğer sevdiklerimizi, herkesin en yakınına ulaşmasına fırsat tanıdıktan sonra, biraz zaman geçince arayalım. Unutmayalım ki, aradığımız kişiler dışarıda olabilir, şarjları azalmış olabilir, aileleri onlara ulaşmak isteyebilir. Çok acil olmayan aramaları, sonraya bırakalım.
- Aile olarak, telefonların çalışmaması ihtimalini ya da kişilerin aceleyle telefonlarını yanlarına almadan dışarı çıkmış olabileceklerini düşünerek, tüm aile bireylerinin mümkünse yürüyerek ulaşabileceği, etrafı açıklık olan bir park veya toplanma alanı içerisinde spesifik bir yer belirleyiniz önceden. O anlarda ortalık o kadar kalabalık oluyor ki, tam lokasyon belirlemediğiniz sürece büyükçe bir parkın içerisinde bile birbirinizi bulamama ihtimaliniz olacaktır.
- Deprem çantası gerçeğini tekrar hatırlayıp gündemimize alalım. İçerisinde sizi sıcak tutacak birer çift kıyafet ve mümkünse bir battaniye olsun. Su ve bir paket bisküvi her zaman işe yarar, ancak ara ara yenilenmeliler elbette. Bir el feneri, düdük ve ilk yardım çantası bulundurmayı da ihmal etmeyelim.
- Var ise, aracımız için deprem anında güvenli olacağını düşündüğümüz bir yer seçerek onu hep orada bırakalım. Mümkünse kapalı olmayan bir yer yani. Evden veya ofisimizden çıktığımızda rahat ulaşabileceğimiz bir yer. Büyük ve kapalı otoparklar bazen sevimsiz olabiliyor o anlarda. Aracımızın yakıt durumunu mümkünse her zaman dolu tutalım. Akaryakıt istasyonlarında uzayan kuyruklar inanılmaz oluyor. Hoş araçla o anlarda bir yerden bir yere gitmek imkansız gibi, trafik genellikle çok hızlı durma noktasına ulaşıyor. Ama belki evinize yakın, arabanızda sabahlamak isteyebilirsiniz, hazırlıklı olmanın sakıncası yok. Aracımızda daima su bulandırmayı da alışkanlık haline getirebiliriz.
- Evlerimizde, özellikle geceleri uyumadan önce hızlıca ulaşabileceğimiz kıyafetlerimiz ve çantamız/anahtarlarımız vs. hazır olabilir. Böylece evden çıkmamız daha kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleşir.
- Telefonlarımızı da mümkün olduğunda gün içinde ve geceleri ihtiyaç durumunda kullanılabilecek kadar şarjlı tutalım. Aynı şekilde, acil bir durumda kolayca ulaşabileceğimiz ve yerini aramadan bulabileceğimiz bir noktada bulunduralım.
- Artık tüm aramalarımızı mobil telefonlar üzerinden gerçekleştirdiğimiz için, malesef çoğumuz yakınlarımızın telefon numaralarını ezbere bilmiyoruz. 1-2 numara da olsa, mutlaka ezberimizde olmalı. Çocuklarımıza da ezberletmeyi ihmal etmeyelim. Yaşlılarımızdan izin alarak, cüzdanlarına/çantalarını acil durumda ulaşılacakların numaralarını ve kendi ev adreslerini yazdığımız bir kartı yerleştirelim.
- Vaktiniz var ise ve evinizden çıkıyorsanız, çıkmadan elektrik ve doğalgazınızı kapatın.
- Mobil telefonlar için acil durumda yerinizi ilgili birimlere iletecek uygulamalar mevcut. Lütfen uygun bir zamanınızda vakit ayırıp bunlardan en azından birini indirin. Ne zaman ihtiyaç olacağı belli olmaz.
- Kredi kartları kullanım açısından büyük kolaylık, fakat olası bir acil durum senaryosunda bir süre dışarıda vakit geçirmek durumunda kalırsanız, karnınızı doyurmak gibi ihtiyaçlar için nakit paraya ihtiyacınız olacaktır. Her zaman üzerinizde bir miktar nakit bulundurmanızda fayda olacaktır.
- Almayı kesinlikle aksatmamanız gereken önemli ilaçlarınız var ise, çantanızda veya çanta taşımıyorsanız deprem çantasında en azından 1-2 günlük bir dozu bulundurmanız önemlidir. Bu acil durum dışında da işe yarayabilir. Beklenmedik bir zamanda işiniz uzayabilir, bir yerde kalmanız gerekebilir.
- Evcil hayvanlarınız var ise, onları hızlıca yanınıza alabilmeniz için kutularını/sepetlerini vs. çıkış noktanıza yakın bir yerde bulundurmanız kolaylık sağlayacaktır.
- Siz veya etrafınızdakiler, stres ve panik içerisinde olabilirsiniz. Özellikle deprem durumu için korkunuzu bir nebze azaltacak olan, imkanınız var ise yeni ve güvenli bir binada ikamet etmek olacaktır. Yakın aile bireyleriniz ile birlikte, korkularımız azalıp rutin hayatımıza bir şekilde tekrar adapte olana kadar, en güvenli bulduğunuz ev hangisi ise hepbirlikte orada kalabilirsiniz. Çoğumuzun çalışma hayatı içerinde fırsat bulamadığı ve çok eğlenceli olabilecek bir deneyim olabilir bu. Kalabalık ortamlarda, ortamdaki endişenin dağılması da daha kolay olacaktır.
- Oluşan acil durum bir sağlık durumu ise ve rahatsızlanan bir çalışan ise, olayın iş yerinde olması durumunda ulaşılabilinecek bir yakınının telefonu numarası, olayın iş dışında gerçeklemesi halinde ise iş yerine haber verebilecek birinin önceden belirlenmiş olması gerekecektir.
Gördüğünüz gibi, olay anlarında yapabileceğimiz çok da fazla bir şey yok aslında. Ama öncesinde yapabileceğimiz ve olay anında daha rahat hareket etmemizi sağlayabilecek bazı şeyler var. Umarız ki sizlerin de içlerinden uygulamaya değer görecekleriniz çıkar.
Tüm bunlara asla ihtiyacınızın olmaması dileği ile, güzel günlerde, daha keyifli konularda buluşmak üzere, sevgilerimizle.